Laserul dentar de tesut moale

Aplicatiile laserului în medicina dentara sunt multiple, datorita avantajelor majore pe care aceasta metoda de tratament le ofera: Sterilizeaza suprafata pe care se aplica (decontaminare bacteriana), in cazul anumitor interventii chirurgicale nu sunt necesare suturi, limiteaza sau stopeaza sangerarea asigurand coagularea vaselor de sange supuse procedurilor, precizie în tratarea suprafetelor,  nu necesita anestezie în cazul anumitor proceduri,.

Laserul dentar asigura medicului stomatolog posibilitatea efectuarii unor proceduri care in mod traditional nu ar fi posibile.

Bruxismul(scrasnirea dintilor)

Ce este bruxismul?

Bruxismul este o parafuncție a aparatulului masticator caracterizată prin scrâşnirea, frecarea sau încleştarea dinţilor, în timpul nopţii sau în timpul zilei, în mod conștient sau nu.

Uzura dentară reprezintă un semn important al bruxismului, fiind prezentă la toți dinții sub mai multe forme: abraziune dentară, eroziune dentară, abfracție și atriție dentară.
Clinic, în faza de debut a bolii, se observă „tocirea dinților”, prin creșterea translucenței suprafețelor smalțului, datorită subțierii lui.
Mai apoi, pe măsură ce boala avansează, dinții devin galbeni, culoarea dentinei expuse.
In acest stadiu, pierderea țesuturilor dentare determină pacientul să resimtă apariția unei serii de probleme: hipersensibilitate și hiperestezie dentinară, fisuri, fracturi, inflamația pulpei sau chiar necroză pulpară.
În cazurile extreme, la pacienții care au neglijat această afecțiune perioade foarte mari de timp, dinții ajung să fie tociți până la nivelul rebordului gingival.

Simptome

Aveți dureri frecvente de cap sau în zona urechii şi a articulaţiei temporo-mandubulare? Aveţi o sensibilitate dentară mai accentuată? Simțiți o oboseală a muşchilor masticatori, în special dimineaţa? Aveți, uneori, senzația că maxilarele vi se încleştează?

Acestea sunt doar o parte din simptomele bruxismului, prezent deseori noaptea, în timpul somnului şi remarcat printr-un sunet de scrâşnet caracteristic, de multe ori neacordandu-i-se importanţa cuvenită.

De cele mai multe ori, în cursul unui control stomatologic, aflați că suferiţi de bruxism. Medicul stomatolog vă poate informa despre cauzele acestuia, simptomele resimțite, ce complicații pot apărea şi, mai ales, cum poate fi tratat.

Există două tipuri de bruxism: cel nocturn (cel mai răspândit), caracterizat prin scrâşnetul dinţilor, însoțit de contracţii regulate ale maxilarelor, şi cel diurn ce este descris ca o reacţie la diverși stimuli.

Leziuni cuneiforme

Semnele iniţiale ale bruxismului sunt observate la nivel dentar: primele aspecte evidente sunt fisurile în smalţ şi modificarea anatomiei dentare, prin tocirea dinţilor posteriori, şi nivelarea celor frontali, urmate de apariţia unei uşoare sensibilităţi dentare, apoi de dureri în zona auriculară, cauzate de problemele, de la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare, amplificarea volumului muşchiului maseter, şi durerile de cap.

Aceste schimbări ale aparatului masticator se instalează insidios. Din acest motiv, aproximativ 80% dintre pacienți nu realizează că suferă de bruxism.

Cauze ale bruxismului

Nu s-au putut determina cauze precise pentru acest tic, cu toate că au fost realizate multe studii pe această tematică, însă bruxismul a fost asociat cu mai mulți factori:

• Stresul, emoțiile, sarcinile solicitante, furia, tensiunea, durerea, supărarea, frustrarea, anxietatea, agitatia, frica, evenimentele marcante, dizarmoniile în familie etc.;

• Unele tratamente medicamentoase;

• Persoanele agresive, obsesive, perfecționiste sau cele anxioase au șanse ridicate să dezvolte bruxismul;

• Odihna insuficientă sau de proastă calitate;

• Incongruențele dentare sau erupția dentară, schimbarea dentiției temporare cu cea permanentă, dezvoltarea disproporționată a oaselor maxilare, obturații recente sau lucrări protetice recente care sunt adaptate ocluzal necorespunzător.;

• Obstrucția parțială a căilor respiratorii, prin vegetații adenoide (polipi) sau hipertrofii amigdaliene.

Cum se tratează bruxismul?

Stabilirea planului de tratament în cazul bruxismului se face luând în considerare sursa potenţială a problemei. În funcţie de gradul de uzură dentară şi de potențiala cauză, medicul stomatolog poate recomanda:
Utilizarea unui dispozitiv tip gutieră pe parcursul somnului. Dispozitivul este realizat personalizat, dintr-un material plastic, ce se mulează pe dantura pacientului şi acoperă dinţii pentru a împiedica lezarea lor prin scrâșnit. Dispozitivul are rolul de a controla bruxismul, însă nu îl vindecă definitiv.
Relaxare. Stresul, de zi cu zi, constituie o cauză importantă a bruxismului, de aceea este indicat să reduceţi stresul prin activități relaxante. De ajutor poate fi şi aplicarea unei comprese calde şi umede pe faţă pentru destinderea muşchilor încordaţi.
Reechilibrarea reliefului ocluzal, pentru corectarea muşcăturii. O ocluzie neechilibrată, atunci când dinţii superiori nu se suprapun corect peste cei inferiori, poate fi îmbunătățită şi prin obturaţii, reducerea înălțimii coronare prin șlefuire selectivă, tratament ortodontic sau coroane dentare.

Molarul trei(Maseaua de minte)

Molarul trei(Maseaua de minte)

Molarul trei, cunoscut sub numele de măseaua de minte, este al treilea molar din fiecare cadran al dentiției umane, situat posterior, pe arcadă .

Denumire știintifică: ”Dens sapientiae” sau ”Dens serotinus”

Începând cu vârsta de 8-10 ani se poate observa, pe radiografie, prezența sau absența mugurilor măselelor de minte.

La 12 ani coroana este formată, iar la 17-18 ani, vârsta medie corespunzatoare erupției, rădăcinile sunt dezvoltate.

La vârsta de 25 de ani, 90% dintre molarii de minte, care au loc suficient pe arcada dentară, încep să erupă.

La unele persoane însă, aceștia apar mai târziu sau chiar deloc. Statisticile arată că 20-25% din populație nu prezintă mugurele acestui dinte. În general, un adult prezintă patru molari de minte, câte unul în fiecare cadran, însă sunt cazuri în care pot fi prezenți mai puțini sau chiar mai mulți (în acest caz, se numesc dinți supranumerari).

În trecut, molarii de minte aveau rolul de a ajuta la masticația alimentelor foarte dure, astfel că predecesorii noștri aveau maxilarele mult mai dezvoltate și exista loc pe arcadă pentru toți dinții. Datorita modificării radicale a dietei umane, consumul alimentelor mult mai moi, maxilarele au început să se micșoreze, însă numarul dinților pe arcada a ramas același.

Astfel că molarul de minte, pentru că erupe ultimul, daca nu are suficient loc pe arcadă, în încercarea de a-și crea spațiul necesar, modifică poziția pe arcadă a celorlalti dinți deja erupti, înghesuindu-i.

Uneori arcadele nu sunt suficient de spațioase pentru că molarii de minte să erupă, ei rămân în os, numindu-se molar înclus. În același timp, el poate să găsească doar un mic spațiu în care să erupă partial, și rămâne semi-inclus.

Datorită lipsei de spațiu, molarul trei produce în majoritatea cazurilor, dureri, infecții, lezarea celorlalti dinți de pe arcada, sau poate fi asimptomatic, producand însă modificarea poziției pe arcadă a celorlalți dinți prezenți, ducând, în special, la rotarea, malpoziția și înghesuirea grupului frontal.

Noi considerăm că molarii de minte ar trebui extrași atunci când aceștia sunt incluși sau semi-incluși pe arcadă pentru a evita posibilitatea apariției complicațiilor (chisturi, tumori, lezarea unitatilor dentare adiacente, etc.) Motivele pentru care recomandăm extracția molarului de minte:

Dacă molarul prezintă simptomatologie dureroasă, dacă se infectează, dacă este cariat, poziția lui posterioara îngreunează posibilitațile de tratament, astfel că extracția este varianta recomandată

Un molar semi-erupt prezintă un mai mare risc de infecție și de cariere în decursul timpului, de aceea, de cele mai multe ori, este indicată extracția acestuia.

Molarii incluși prezintă adeseori risc foarte mare de a dezvola patologii precum tumori, chisturi, pot provoca eroziunea dinților adiacenți, de aceea este bine să se prevină aceste patologii prin extracție.

Din punct de vedere ortodontic, dacă maseaua de minte interferează cu planul de tratament ortodontic, împiedicând finalizarea cu succes a acestuia, se recomandă extracția celui de-al treilea molar.

Dacă, totuși, se decide păstrarea molarilor de minte incluși, asimptomatici, se recomandă:

Verificarea radiografica periodică (la 3-4 ani) a evolutiei molarului, pentru a descoperi, din timp, posibilitatea apariției complicațiilor enumerate mai sus.

Simptomatologia dureroasă poate apărea cu mult timp după instalarea unei probleme, astfel că la momentul apariției ei deja există daune semnificative, ce pot fi ireversibile.

Sigilarea dentara

Sigilarea dentara.

Sigilantii dentari sunt folositi pentru a proteja suprafetele ocluzale ale dintilor la copii,in special pe cele ale molarilor.

Molarii, deoarece au suprafata ocluzala mai mare, prezinta mai multe striuri.

In momentul masticatiei, resturile alimentare pot ramane blocate la nivelul acestor striuri si pot duce la aparitia placii bacteriene.

Sigilantii dentari, in momentul in care sunt aplicati, netezesc suprafata dintelui, astfel incat resturile alimentare nu mai raman blocate.

Pentru a aplica sigilantii dentari, dentistul trebuie mai intai sa pregateasca suprafata dintilor in asa fel incat aceasta sa fie uscata.

Dupa aceasta, dentistul aplica mai intai o pasta speciala la nivelul dintilor (pentru circa 5 secunde) care are rolul de a creea asperitati. Acestea din urma fac ca sigilantii dentari sa adere mai bine.

Dentistul indeparteaza apoi pasta, usuca suprafata ocluzala a dintilor, si aplica sigilantii dentari. Procesul de intarire al acestora este accelerat cu ajutorul unei lumini speciale.

In general, sigilantii dentari trebuie schimbati dupa circa 5 ani. Daca copilul obisnuieste sa roada creioane, gheata sau alte obiecte dure, sigilantii trebuie inlocuiti mai repede.

Operatia cu lambou gingival

Chirurgie dentara-ce este operatia cu lambou gingival

Operatia cu lambou gingival este un tip de operatie in care gingia este separata de dinti.

Dentistul apeleaza la operatia cu lambou gingival pentru a putea ajunge la radacina dintelui si la tesutul osos din proximitatea acestuia.

Operatia cu lambou gingival este in general folosita pentru tratarea afectiunilor gingivale.

Acest tip de operatie este recomandat persoanelor care sufera de parodontoza moderata sau avansata.

Dentistul alege sa efectueze aceasta operatie mai ales daca in urma tratamentelor de detartraj si de rindeluire radiculara nu a fost eliminata infectia gingivala.

Operatia cu lambou gingival poate fi facuta in acelasi tip cu chirurgia osoasa.

Dupa ce a amortit zona cu ajutorul unui anestezic local, dentistul sau parodontologul va face incizii la nivelul gingiei cu ajutorul unui bisturiu pentru a creea un lambou.

Dentistul ridica apoi lamboul, vand astfel aces la radicina dintelui si la structura osoasa de suport.

Dentistul sau parodontologul va efectua apoi un detartraj pentru a inlatura complet tartrul si placa bacteriana.

Daca prezentati anomalii osoase, dentistul le va elimina cu ajutorul unui tratament numit remodelare osoasa.

Dupa ce a terminat de realizat aceste proceduri, dentistul va amplasa lamboul gingival in pozitia initiala si il va fixa cu ajutorul suturilor.

Intrebari frecvente

Ai o nelamurire sau te intereseaza ceva anume? Citeste aceasta sectiune pentru a primi raspunsul la cele mai frecvente intrebari puse de clienti.

Examenul clinic sau controlul de rutina sunt foarte importante pentru toata lumea, deoarece pot scoate la iveala micile probleme ale cavitatii bucale inca dinainte ca acestea sa se agraveze. In plus, in cazul unei relatii noi medic – pacient, acest examen medical va deveni o....

 

Afla mai multe despre controlul la medicul stomatolog

Periajul dintilor este una dintre metodele de baza pentru curatarea acestora. Poate fi folosita frecvent si are rolul de a inlatura resturile de mancare si placa bacteriana din cavitatea bucala.

Afla mai multe despre efectuarea unui periaj corect

Curatarea si ingrijirea cavitatii bucale este importanta pentru sanatatea ta orala si pentru sanatatea dintilor tai. O igiena orala corecta te poate feri de numeroase afectiuni, de la gingivite si paradontoze la carii adanci. In procesul de igienizare corecta si totala a dintilor este inclus si detartrajul, chiar daca numeroase persoane nu isi dau seama de importanta lui...

Afla mai multe despre detartrajul dentar

Respiratia urat mirositoare poate afecta relatiile sociale inca din cele mai vechi timpuri, cand era invocata inclusiv drept motiv de divort. In termini medicali, aceste simptome descriu afectiunea numita halena sau halitoza, care se poate instala din mai multe cauze in cavitatea orala a unei persoane.

Afla mai multe despre respiratia urat mirositoare

Eruptia primilor dinti de lapte reprezinta un motiv de ingrijorare pentru fiecare parinte, deoarece de cele mai multe ori se manifesta cu febra si dureri, care in cazul bebelusilor sunt mai greu de gestionat. Cu toate astea, este un proces normal prin care trec toti sugarii.

Afla mai multe despre primii dinti de lapte

Sangerarile gingivale pot fi primul dintre simptomele afectiunilor gingivale si se pot manifesta la orice varsta. Ele sunt generate de o igiena precara sau incorecta a cavitatii bucale, ineficienta in a indeparta placa bacteriana a dintilor si a liniei gingivale.

Afla mai multe despre sangerarea gingiilor

Fatetarea dintilor este un procedeu ce tine de estetica dentara, prin care sunt estompate anumite probleme ale danturii, precum lipsa uniformitatii cromatice, uzura smaltului sau chiar spatierea dintre dinti.

Afla mai multe despre fatetarea dintilor

Accidentele, cariile dentare, varsta inaintata, gingivitele si paradontoza pot cauza avarii ireparabile danturii, ducand in final la pierderea acesteia. Atunci cand dintii nu mai sunt sanatosi si situatia nu poate fi remediata prin tratamente stomatologice, medicii recomanda inlocuirea lor cu implante dentare, pentru a evita resorbtia maxilarelor si pentru a nu cauza alte probleme de sanatate.

Afla mai multe despre scoaterea dintilor

Implantele dentare sunt radacini artificiale care le inlocuiesc pe cele ale dintilor naturali, atunci cand acestea nu mai sunt sanatoase si situatia nu poate fi remediata intr-un alt fel. Realizate din titaniu tratat special, acestea sunt cat se poate de rezistente si de longevive.

Afla mai multe despre implantul dentar

Dintii crescuti stramb, care nu se aliniaza corespunzator, poarta si denumirea de malocluzie dentara. Aceasta afectiune se refera strict la directia de crestere a dintilor si la aspectul dezordonat al danturii definitive si, sustin specialistii, se transmite din generatie in generatie.

Afla mai multe despre aparatul dentar la copii

Contact

Medic Dentist
Dr. Mihaela Cutui

Telefon:  0722 713 288
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Web: www.dent.ro

Cabinet Deta
Str. Victoriei Ap.5 Deta, jud. Timis Romania

Cabinet Timisoara
Timisoara Str.Gavril Musicescu nr.66 Romania

Program Cabinet Deta

Luni   08:00 - 14:00
Marti   08:00-14:00
Miercuri   08:00 - 14:00
Joi   08:00 - 14:00
Vineri   -
Sambata   Inchis
Duminica   Inchis

Program Cabinet Timisoara

Luni   15:30 -18:00
Marti   16,00 - 21:00
Miercuri   15:30 - 18:00
Joi   16:00 - 21:00
Vineri   13:00 - 18:00
Sambata   Inchis
Duminica   Inchis

Suntem pe Facebook