Articole din medicina dentara

Laserul dentar de tesut moale

Aplicatiile laserului în medicina dentara sunt multiple, datorita avantajelor majore pe care aceasta metoda de tratament le ofera: Sterilizeaza suprafata pe care se aplica (decontaminare bacteriana), in cazul anumitor interventii chirurgicale nu sunt necesare suturi, limiteaza sau stopeaza sangerarea asigurand coagularea vaselor de sange supuse procedurilor, precizie în tratarea suprafetelor,  nu necesita anestezie în cazul anumitor proceduri,.

Laserul dentar asigura medicului stomatolog posibilitatea efectuarii unor proceduri care in mod traditional nu ar fi posibile.

Ce inseamna fatetarea dintilor?

Fatetarea dintilor este un procedeu ce tine de estetica dentara, prin care sunt estompate anumite probleme ale danturii, precum lipsa uniformitatii cromatice, uzura smaltului sau chiar spatierea dintre dinti.

Dintii ciobiti sau strungaretele pot fi reparate, din punct de vedere estetic, cu ajutorul fatetelor dentare.

Materialele din care sunt realizate fatetele dentare

 Cand vorbim de fatetare, vorbim de fapt de dintii frontali ce pot fi fatetati fie utilizand materiale compozite, fie cu ajutorul unor fatete ceramice. In ambele cazuri dintele ce urmeaza a fi fatetat necesita o preparare prealabila care consta in indepartarea prin slefuire a stratului de smalt de pe fata lui externa.


In cazul utilizarii materialelor compozite fatetarea se face intr-o singura sedinta. Desi in comparatie cu fateta ceramica, cea din material compozit prezinta avantajul unui timp relativ scurt de realizare, ea prezinta si o serie de dezavantaje cum ar fi: instabilitate coloristica si volumetrica in timp si imposibilitatea unei finisari asemenea celei ceramice. Se utilizeaza in zona frontala pentru a restabili factorul estetic, se recurge la indepartarea minima de substanta dura de pe suprafata dintelui, dupa care se v-a realiza o fateta din compozit cu indicatie estetica de aproximativ 0,5 mm grosime. Aceasta se va realiza prin pensulare prin metoda step-by-step pe suprafata preparata anterior. Avantajul acestei tehnici consta in faptul ca indepartarea de substanta este minima, timpul redus de lucru si o estetica de invidiat. Se pot trata dinti cu fracturi coronare, dinti colorati, dinti afectati de procese carioase sau usor malpozitionati.

Fatetele ceramice pot fi utilizate cu succes atunci cand exista: spatii interdentare inestetice, \\\"inghesuiri\\\" dentare minore si moderate, coloratii intrinseci reduse si medii (tetraciclina si fluoroza), dinti cu forme si dimensiuni inestetice, traumatisme dentare sau leziuni carioase insotite de pierderi moderate de substanta dentara. Avantajele fatetelor ceramice: necesita slefuiri minore ale suprafetei exterioare a dintilor (0.6mm), conserva vitalitatea dintilor, sunt fizionomice, neavand infrastructura metalica dintii restaurati nu vor prezenta umbre negre in vecinatatea gingiei, textura si transluciditate similare dintilor naturali, lipsa reactiilor alergice datorita biocompatibilitatii ceramicii dentare, menajarea gingiei in timpul slefuirii, amprentarii si cimentarii, deoarece limita lucrarii poate fi plasata chiar in vecinatatea gingiei (nu necesita \\\"infundarea\\\" limitei lucrarii subgingival pentru mascarea acesteia),dar cu un pret de cost mult mai ridicat.

Stomatologia moderna foloseste in prezent trei tipuri diferite de fatete: din portelan, din rasini compozite si din ceramica presata. Cele din portelan sunt cele mai populare, tocmai pentru ca textura si culoarea acestuia sunt ajustabile astfel incat sa imite cat mai bine smaltul natural al dintilor. Mai mult decat atat, acest material este rezistent la pete si totodata sigur pentru sanatatea gingiilor.


Cum se realizeaza fatetarea danturii

In faza initiala a acestui procedeu, dintii naturali sunt piliti si ajustati cu ajutorul unor freze speciale, pentru ca suprafata lor sa adere mai bine cu cea a fatetelor. Dupa acest prim pas, medicul stomatolog va lua o amprenta dentara, pe care o va utiliza pentru crearea fatetelor. Pentru ca dintii sa fie protejati pana la fatetarea definitiva, vor beneficia de o fatetare temporara. Dupa trimiterea la laborator a amprentei, specialistii vor crea fatetele definitive, pe care medicul dentist le va fixa cu ajutorul adezivului special definitiv, dupa ce a verificat inca o data, riguros, daca dimensiunile lor si culoarea corespund intocmai cu cele ale danturii naturale.

Ingrijirea fatetelor dentare

 Odata cimentate pe dintii naturali, fatetele sunt destul de sensibile si de pretentioase. Medicii recomanda, din aceasta cauza, evitarea variatiilor termice extreme, dar si suprasolicitarea dintilor cu alimente dure care ar putea zgaria sau chiar ciobi fatetele. Pentru a le spori longevitatea, este de preferat sa porti o gutiera speciala din silicon in timpul somnului.

Contact

Medic Dentist
Dr. Mihaela Cutui

Telefon:  0722 713 288
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Web: www.dent.ro

Cabinet Deta
Str. Victoriei Ap.5 Deta, jud. Timis Romania

Cabinet Timisoara
Timisoara Str.Gavril Musicescu nr.66 Romania

Program Cabinet Deta

Luni   08:00 - 14:00
Marti   08:00-14:00
Miercuri   08:00 - 14:00
Joi   08:00 - 14:00
Vineri   -
Sambata   Inchis
Duminica   Inchis

Program Cabinet Timisoara

Luni   15:30 -18:00
Marti   16,00 - 21:00
Miercuri   15:30 - 18:00
Joi   16:00 - 21:00
Vineri   13:00 - 18:00
Sambata   Inchis
Duminica   Inchis

Suntem pe Facebook