Articole din medicina dentara

Laserul dentar de tesut moale

Aplicatiile laserului în medicina dentara sunt multiple, datorita avantajelor majore pe care aceasta metoda de tratament le ofera: Sterilizeaza suprafata pe care se aplica (decontaminare bacteriana), in cazul anumitor interventii chirurgicale nu sunt necesare suturi, limiteaza sau stopeaza sangerarea asigurand coagularea vaselor de sange supuse procedurilor, precizie în tratarea suprafetelor,  nu necesita anestezie în cazul anumitor proceduri,.

Laserul dentar asigura medicului stomatolog posibilitatea efectuarii unor proceduri care in mod traditional nu ar fi posibile.

Cand erup primii dinti de lapte? Dar dintii definitivi?

Eruptia primilor dinti de lapte reprezinta un motiv de ingrijorare pentru fiecare parinte, deoarece de cele mai multe ori se manifesta cu febra si dureri, care in cazul bebelusilor sunt mai greu de gestionat. Cu toate astea, este un proces normal prin care trec toti sugarii.

 

Eruptia dintilor definitivi este, de regula, ceva mai usoara atat pentru copii, cat si pentru parinti. Febra si alte simptome asemanatoare nu se mai manifesta, iar durerile sunt suportabile. Iata ce trebuie sa stii despre eruptia primilor dinti si despre cea a dintilor definitivi:

Dintii de lapte

 

Primii dinti de lapte apar in jurul varstei de 6 luni si sunt primii dinti din fata, in partea de jos a cavitatii bucale. La un interval de o luna – doua dupa inceperea cresterii lor, incep sa erupa si urmatorii dinti, de regula cei din partea frontal a maxilarului superior al bebelusilor. Varsta poate varia insa si nu exista motive de ingrijorare in cazul intarzierii eruptiei dentare in cazul bebelusilor. Pana la varsta de un an, celor mai multi dintre bebelusi le cresc aproximativ 8 dinti simetrici pe partea inferioara, respectiv cea superioara a maxilarului. Primele simptome pe care le vei observa atunci cand erup dintii sunt excesele salivare, care se manifesta din cauza iritatiei gingiilor, cu care cei mici nu sunt obisnuiti. Exista parinti care se sperie de faptul ca imunitatea celor mici este mai scazuta in aceasta perioada, insa acest lucru nu are legatura cu eruptia dentara, ci cu evolutia normala a organismului.

Chiar daca este vorba despre o dantura temporara, specialistii recomanda curatarea si ingrijirea dintilor de lapte. De fapt, cei mai multi dintre ei sunt de parere ca ar trebui curatate chiar si gingiile, inca dinaintea eruptiei dentare, pentru a inlatura placa bacteriana ce se instaleaza in cavitatea bucala a bebelusilor.

Dantura definitiva

 

Eruptia dentara definitiva incepe de regula in jurul varstei de 6 ani, prin aparitia molarilor de 6 ani. Aceasta poate continua pana la varsta de 12 – 13 ani. Dupa cresterea molarilor sau uneori chiar concomitant cu aceasta, incepe si cresterea incisivilor definitivi, urmati de incisivii laterali, premolari si canini, ultimii dinti fiind molarii de minte. In prima faza, cei care se vor schimba sunt cei de pe maxilarul superior, fiind urmati ulterior de catre cei de pe mandibula.

Ingrijirea danturii definitive nu trebuie limitata la periajul corespunzator, pentru ca cei mici au nevoie de controale periodice in cadrul carora sa le fie urmarita evolutia. Astfel, se vor evita situatii care ar putea afecta definitiv dantura, din cauza spatiului restrans pe care il au uneori dintii definitivi pentru a creste, din cauza ca nu au fost inlaturati dintii de lapte. Tot in aceasta perioada este recomandat si un consult orthodontic, care sa corecteze, daca este cazul, micile imperfectiuni ce tin de pozitionarea dintilor definitivi.s

Contact

Medic Dentist
Dr. Mihaela Cutui

Telefon:  0722 713 288
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Web: www.dent.ro

Cabinet Deta
Str. Victoriei Ap.5 Deta, jud. Timis Romania

Cabinet Timisoara
Timisoara Str.Gavril Musicescu nr.66 Romania

Program Cabinet Deta

Luni   08:00 - 14:00
Marti   08:00-14:00
Miercuri   08:00 - 14:00
Joi   08:00 - 14:00
Vineri   -
Sambata   Inchis
Duminica   Inchis

Program Cabinet Timisoara

Luni   15:30 -18:00
Marti   16,00 - 21:00
Miercuri   15:30 - 18:00
Joi   16:00 - 21:00
Vineri   13:00 - 18:00
Sambata   Inchis
Duminica   Inchis

Suntem pe Facebook